Besök från skövde nyheter

Företagande

 

Besök av skövde nyheter

 

18 April, 2017

 För ungefär ett år sedan var SLA (skaraborgs allehanda) på besök och genomförde den första intervjun om företaget, den artikeln kan du hitta här. Under skärtorsdagen i år (2017) ringde skövde nyheter upp och frågade om det fanns tid för att kunna genomföra ett besök. Vi bestämde att träffas under eftermiddagen eftersom torsdag förmiddag är leverans dag till restaurangerna. Vi pratade om allt om hur företaget startade till hur möjlighterna ser ut i framtiden. Här är ett utdrag från artikeln:

bild från skövde nyheter

Från hemmaodling till spirande företag

Michael Skaret skördar framtidens mat

Det började som en liten plantering i vardagsrummet. Nu förser Michael Skarets företag Nordamark restauranger med inomhusodlad “supermat”.

 

Idén föddes för omkring fyra år sedan när officeren Michael Skaret skulle handla färska kryddor i en livsmedelsbutik. När han undersökte varifrån varan kom så blev han förundrad.

– Det stod att ursprungslandet var Kenya. Jag undrade hur det kunde anses vara färskt. Då kom jag på att jag lika gärna kan odla kryddorna själv, berättar han.

Intresset utvecklades till en affärsidé och år 2015 startade han företaget Nordamark. I oktober gjorde han om ett garage i Skövde till sina odlingar med mikrogrönt, små miniatyrplantor av broccoli, rädisor och ärtskott. Nu är det hans heltidsarbete med ett antal Skövderestauranger som kunder.

– Det var spännande för kockarna med smakerna och färgerna, därför gör det sig bra som garnityr. Man äter ju med ögat, säger han.

Mikrogrönt utger stadiet efter grodden och odlas på en till två veckor. Det har ett omkring fyra gånger större vitamininnehåll än den färdigväxta grödan.

– I USA kallar man det för “superfood”. Jag själv blir nästan aldrig sjuk längre, skrattar Michael.

Med ett självbevattningssystem och specialtillverkade energisnåla lampor har han utnyttjat den nya tekniken för att optimera sina odlingar. Michael levererar sina varor på cykel och är övertygad om att det klimatsmarta inomhusjordbruket bara kommer att växa.

– Jag påverkas inte alls av vädret och kan odla vertikalt på en liten plats i stan. Jag tror absolut att det här är framtiden, säger han.

Framöver planerar Michael att bygga ut sina odlingar och anställa personal som kan hjälpa till med paketeringen. Men för stunden har han nått sina mål.

– Att vakna upp en måndagsmorgon och se fram emot att gå till jobbet är ju lite av en dröm.

länk till artikeln här

Senaste

Nordamark får ny delägare

March 15th, 2018|0 Comments

Investering Nordamark får ny delägare 14 Mars, 2018 Nordamark AB är ett nystartat teknikutvecklingsbolag inom de gröna näringarna. Med teknik i framkant och en [...]

September 11th, 2017|0 Comments

Försäljning Grönsakshuset - distributör till Nordamark   11 September, 2017 Sedan starten på 2016 har jag genomfört alla leveranser själv, vilket innebär [...]

Stadsjord

June 9th, 2017|0 Comments

Inomhusodling Besök på Stadsjord 9 Juni, 2017 I veckan fick jag en fantastik möjlighet att besöka stadsjord i göteborg som har som mål [...]

By |2017-04-18T07:38:58+01:00April 18th, 2017|Företagande|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment