Odla Broccoli, Mikrogrönsallad – 10 steg för hur du odlar hemma

4 September, 2016

Behov – Utrustning

 • 1,5 L Jord (helst blomsterjord eller grönsaksjord från butik)

 • 0,5 – 1 L Vatten

Visste ni att mikrogrön sallad har upp till 4-6 x högre vitamin koncentration en sina fullvuxna varianter?

Att odla mikrogrön sallad hemma är en avkopplade hobby som inte kräver allt för mycket. Lite jord, frön och vatten så växer det och fördelen är att det endast tar ca 8 dagar innan det är klart. Även om de fortfarande är så små jämfört med sina vuxna varianter så har de fortfarande en kraft smak och framförallt massa vitaminer. Varför inte testa odla hemma? Är du i behov av utrustning och fröer i större paket så kan ni besöka E-handeln.

Guide för hur du odlar mikrogrön broccoli

 1. Förberedelser – Börja med att diska samtliga tråg och utrustning som skall användas (har du tillgång till desinfektionsmedel kan du även använda det). Orsaken är att ta bort mögel sporer som annars kan slå rot.
 2. Placera första tråget på arbetsytan och därefter tråget med hål över den första. Jag rekommenderar att antingen använda blomsterjord eller grönsaksjord. Fyll det översta tråget (den med hål) och sprid ut så att det blir ett jämt lager, ca 1-2 cm djupt.
 3. Använd en kartongbit eller en träbit och tryck till lite lätt, detta gör att rötterna kommer få ett bättre fäste.
 4. Använd Blomstersprutan för att fukta jorden ordentligt.
 5. Mät upp en kopp med 10 g broccoli frön och sprid därefter ut dem jämt över brickan.
 6. Använd blomstersprutan igen för att se till att fröna får rikligt med vatten. Fyll även det understa tråget med vatten ca 0,5 l eller precis så att jorden kan ta upp vattnet. Lägg sedan det sista tråget över fröna i syfte att bibehålla fukt och skapa mörker.
 7. Vattna nu fröna de första tre dagarna på morgonen så de  inte torkar ut. Om vattnet tar slut i det understa tråget är det bara att fylla på.
 8. Efter ca 4-5 dagar kommer broccolin ha blivit ca 1 cm och ha en gul färg, då är det dags att sätta brickan under ljus, ca 10-20 cm ifrån lampan i helst 16 h om dygnet.
 9. Efter dag 7-8 så kan den mikrogröna broccolin att skördas. Använd en vass kniv och skörda broccolin strax över jordnivån. Har du tid kan du även skölja dem i en bunke med kallt vatten och sedan luft torka dem, på så sätt kommer de klara sig längre i kylskåpet.
 10. Den mikrogröna rädisan håller ca 7-14 dagar. Efter 7 dagar tappar den mycket av sin smak och konsistens.

Senaste

Nordamark får ny delägare

March 15th, 2018|0 Comments

Investering Nordamark får ny delägare 14 Mars, 2018 Nordamark AB är ett nystartat teknikutvecklingsbolag inom de gröna näringarna. Med teknik i framkant och en [...]

September 11th, 2017|0 Comments

Försäljning Grönsakshuset - distributör till Nordamark   11 September, 2017 Sedan starten på 2016 har jag genomfört alla leveranser själv, vilket innebär [...]

Stadsjord

June 9th, 2017|0 Comments

Inomhusodling Besök på Stadsjord 9 Juni, 2017 I veckan fick jag en fantastik möjlighet att besöka stadsjord i göteborg som har som mål [...]