Mikrogrönt – Solrosskott,  10 steg för hur du odlar hemma

28 agusti, 2016

Behov – Utrustning

 • 1,5 L Jord (helst blomsterjord eller grönsaksjord från butik)
 • 0,5 L Vatten

Visste ni att mikrogrön sallad har upp till 4-6 x högre vitamin koncentration en sina fullvuxna varianter?

Att odla mikrogrön sallad hemma är en avkopplade hobby som inte kräver allt för mycket. Lite jord, frön och vatten så växer det och fördelen är att det endast tar ca 8 dagar innan det är klart. Även om de fortfarande är så små jämfört med sina vuxna varianter så har de fortfarande en kraft smak och framförallt massa vitaminer. Varför inte testa odla hemma? Är du i behov av utrustning och fröer i större paket så kan ni besöka E-handeln.

 

 1. Förberedelser – Börja med att diska dina tråg och eventuella verktyg för att allt skall vara så rent som möjligt (har du tillgång till desinfektionsmedel kan du även använda det)
 2. Placera första tråget på arbetsytan och därefter tråget med hål i över den första. Använda antingen blomsterjord eller grönsaksjord och undvik jord direkt från trädgården. Häll i jorden i det översta tråget (den med hål) och sprid ut så att det blir ett jämt lager, ca 1-2 cm djupt.
 3. Använd en kartongbit eller en träbit och tryck till jorden så att den blir lagom kompakt, detta gör att rötterna kommer få ett bättre fäste.
 4. Använd Blomstersprutan för att fukta jorden ordentligt.
 5. Mät upp en kopp med solrosfrön ca 20 g och därefter sprid ut dem jämt över brickan.
 6. Använd blomstersprutan igen för att se till att fröna får rikligt med vatten. Fyll det understa tråget med vatten ca 0,5 l eller precis så att det når upp till jorden, detta gör att jorden håller sig fuktig. Lägg sedan det sista tråget över fröna så att det blir mörkt för fröna.
 7. Spreja fröna med vatten de första tre dagarna på morgonen så de  inte torkar ut. Om vattnet tar slut i det understa tråget är det bara att fylla på.
 8. Efter ca 4 dagar har solrosskotten börjat komma ut och börjar knuffa upp locket. Solrosskotten behöver knuffa upp locket för att få en tjockare stam.
 9. Efter 5-6 dagar sätta dem under ljus, ca 10-20 cm ifrån lampan i helst 16 h om dygnet.
 10. Efter dag 7-8 så kan den mikrogröna solrosskotten skördas. Använd en vass kniv eller sax och skörda solrosskotten strax över jordnivån. Har du tid kan du även skölja dem i en bunke med kallt vatten och sedan luft torka dem, på så sätt kommer de klara sig längre i kylskåpet.

Senaste

Nordamark får ny delägare

March 15th, 2018|0 Comments

Investering Nordamark får ny delägare 14 Mars, 2018 Nordamark AB är ett nystartat teknikutvecklingsbolag inom de gröna näringarna. Med teknik i framkant och en [...]

September 11th, 2017|0 Comments

Försäljning Grönsakshuset - distributör till Nordamark   11 September, 2017 Sedan starten på 2016 har jag genomfört alla leveranser själv, vilket innebär [...]

Stadsjord

June 9th, 2017|0 Comments

Inomhusodling Besök på Stadsjord 9 Juni, 2017 I veckan fick jag en fantastik möjlighet att besöka stadsjord i göteborg som har som mål [...]