Tidining

 

Artikel från tidningen SLA

 

27 februari, 2016

Michael Skaret har startat företaget Nordamark inomhusodling och ska sälja mikrogrön sallad till restauranger.
Idén dök upp när han skulle köpa kryddor i en affär.
För cirka två år sedan stod Michael Skaret i en livsmedelsaffär i Skövde och skulle köpa några färska kryddor. Han tittade på plasten runt krukan för att se varifrån kryddan kom.

– Ursprungsland Kenya, stod det. Hur färskt är det egentligen? Då kom jag på att jag ju kan odla själv.

Speciella lampor

Michael fick den här idén när det är som mörkast i Sverige så han började läsa på om hur han skulle kunna lösa odlingen under vinterhalvåret.

– Jag kollade på Youtube och köpte speciella lampor med odlingsljus. Det finns ledlampor med just den våglängden av ljus som växter vill ha. Då kan man fokusera energin och ledlamporna i sin tur kräver ju väldigt lite energi.

Michael har valt att odla så kallad mikrogrön sallad. Det är ekonomiskt lönsamt och det tar 10–15 dagar från frö till färdig produkt.

– Man kan säga att mikrogrön sallad är steget efter groddar, och man kan använda den i sallader och som garnityr. Jag har varit på restaurangerna här i stan och pratat med kockarna och jag har fått positiv respons från flera håll.

Smak och konsistens

Michael berättar att det finns runt 40 olika sorter som man kan odla till mikrogrön sallad. Alla med sin speciella smak och konsistens.

– Nu odlar jag rädisa och kål, och jag testar också vetegräs och solros, säger Michael och pekar i lådorna som står i vardagsrummet.

Växtlampor med starkt lila ljus hänger i en träramp över odlingslådorna.

Idén att det som utvecklades till ett odlingsintresse även skulle bli ett företag, dök upp för ungefär ett år sedan. Företagsnamnet Nordamark inomhusodling ska föra tankarna till klimatet i Norden.

Expansionsplaner

För att få kunskap och kontakter sökte sig Michael till utbildnings- och coachprogrammet Framtidén på Gothia science park.

– Jag började där i november och startade företaget i december förra året. Jag lärde känna andra i uppstartsfasen av företagande, och det är oerhört viktigt att träffa andra i samma situation.

Än så länge har Michael inte några kunder men berättar att det första kontraktet kan vara skrivet inom någon vecka.

Han tror att han kan ha ett par restauranger som kunder och fortfarande odla i lägenheten. När kundkretsen utökas behöver han en lokal.

– Sen får vi se hur det går att expandera. Här i Skövde finns cirka 50 restauranger, och i Stockholm finns det cirka 3 500. Men jag börjar med Skövde.

Framtidens odling

Allt eftersom Michael har sökt information om inomhusodling på nätet har han hittat likasinnade.

– Det här kommer mer och mer, globalt sett. För tre år sedan var inomhusodling bara ett koncept, men redan nu finns det stora lagerhus där man odlar inne i städer.

Michael ger exempel på odlingar i USA, England, Japan och Kina, och poängterar de korta transportvägarna när man kan odla nära människorna.

– Med tanke på klimatförändringarna är det bra om man kan kombinera jordbruk, vanliga växthus och inomhusodling. Jordens befolkning växer snabbt och vi behöver kunna producera mer mat.

Heltidssyssla

Michael är officer på P4 sedan 2012 men i framtiden ser han möjligheter att leva på sitt företag.

– Någon gång kommer det förhoppningsvis vara min huvudsysselsättning. Jag har länge velat driva ett företag, och det vore roligt att kunna kombinera odling med företagande.

 

Senaste

Nordamark får ny delägare

mars 15th, 2018|0 Comments

Investering Nordamark får ny delägare 14 Mars, 2018 Nordamark AB är ett nystartat teknikutvecklingsbolag inom de gröna näringarna. Med teknik i framkant och en [...]

september 11th, 2017|0 Comments

Försäljning Grönsakshuset - distributör till Nordamark   11 September, 2017 Sedan starten på 2016 har jag genomfört alla leveranser själv, vilket innebär [...]

Stadsjord

juni 9th, 2017|0 Comments

Inomhusodling Besök på Stadsjord 9 Juni, 2017 I veckan fick jag en fantastik möjlighet att besöka stadsjord i göteborg som har som mål [...]