Hur du odlar Mikrogrönt, Microgreens, Skott, Microleaf, fröer och utrustning

Vad är mikrogrönt?

Mikrogrönt är som namnet antyder, små miniatyr plantor av sallad, kryddväxter eller andra grönsaker. Skillnaden mellan mikrogrönt och groddar är att du inte äter röterna, detta gör att du undviker många av de problem som kan komma med just groddar om man inte är noga. Andra fördelarna med mikrogrönt är att det går snabbt att odla mellan 7 till 20 dagar beroende på vilken sort och klimat odlar på. De har även en hög koncentration av vitaminer och antioxidanter vilket gör mikrogrönt till något man kan kalla ”superfoods”.

Mikrogrönt används ofta av restauranger för deras smak och deras förmåga att lyfta fram en tallrik. Men som hemma odlare kan du också använda dessa superväxter till din matlagning både som garnityr men även som sallad. Det finns ett antal olika typer av mikrogröna växter och nedan ser ni några av dessa.

 • Rädisa
 • Solrosskott
 • Ärtskott
 • Senap
 • Broccoli
 • Basilika
 • Amarant
 • Kål
 • Chia
 • Spenat
 • Kål
 • Rucola

Detta för att nämna några, men det finns många fler!

Odlingsutrustning för mikrogrönt

Hur du odlar mikrogrönt

Här kommer jag förklara hur det fungerar generellt att odla mikrogrönt, för mer specifikt för repektive sort kan du läsa de övriga guiderna.

 1. Börja med att se om du ar ett fönster som har mycket solljus helst i sydlig läge. Annars kan du behöva införskaffa ett odlingsljus (se här). Därefter behöver du en plats att kunna ställa tråget.
 2. Börja med att ta fram trågen, det bästa är om du har tre stycken tråg, ett tråg med hål och två stycken utan hål. Orsaken är att vattnet skall kunna passera igenom hålen samt underlätta bevattning. Placera ett tråg utan hål i bottnen och lägg sedan tråget med hål i detta. Häll ut ca 0,7 – 1 L jord i tråget (ca 1-2 cm tjockt) och se till att det är jämt. Ta en kartongbit eller något annat platt och tryck till så jorden blir lite mer kompakt. Detta gör att växterna kommer få ett bättre fäste.
 3. Ta fram fröerna för den sort du vill odla och mät upp den mängd du behöver, häll detta över till ett glas och strö fröerna på tråget. Försök att få fröerna så jämt utspridda som möjligt så de inte klumpar ihop sig.
 4. Ta fram sprejflaskan med vatten och se till att fukta fröerna och jorden så mycket som möjligt.
 5. Lägg över det sista tråget så du skapar en miljö med hög fuktighet, detta kommer att hjälpa fröerna att komma igång. Valfritt: Om du hade en värmematta kan du sätta tråget på denna så kommer tillväxten at påskyndas.
 6. Spreja varje morgon och kväll ca 3-4 dagar till att du ser att du ser en gul liten växt som är ca 1 cm lång. Då är det dags att ta av tråget och placera den i ljuset.
 7. Bevattningen kan du göra genom att fylla på vatten i det understa tråget, så kallad underbevattning, detta gör att de sköra mikrogröna växterna inte lägger sig ner under tillväxten som de annars kan göra om du vattnar ovanifrån. Gör detta ca en gång per dag ca 0,3-0,5 l.
 8. Efter ca totalt 10-12 dagar (beroende på sort) så är den mikrogröna växten klar att skördas. Ta lite när du behöver eller skörda allt på samma gång. Att tänka på är att vissa sorter kan bli träiga om man väntar för länge. Det fungerar att använda sig av antigen en sax eller en vass kniv att skörda med. Skörda ca 0,5 – 1 cm upp på stammen för att undvika att jorden kommer med.
 9. Du kan antigen lägga dessa i en matlåda, plastlåda eller plastpåsar och lägg dem sedan i kylen. Där håller de upp till ca en vecka.
 10. Plocka sedan fram när du lagar mat och garnera tallriken eller salladen med mikrogrönt så kommer dina vänner bli imponerade av dina gröna fingrar!

Hoppas guiden har gett någonting, sprid den gärna vidare till familj och vänner så fler lär sig odla hemma!  Lycka till!

Michael från Nordamark

Guider Mikrogrönt

 icon_cart1 Letar du efter fröer i större mängd eller utrustning för att kunna odla – Klicka här för att komma till ehandel